Zavádění štíhlé výroby do praxe

Základní délka kurzu jsou dva dny. Kurz může být na požádání přizpůsoben do 3 – 5 dnů v závislosti na množství praktických cvičení a rozsahu probírané látky. Výuka probíhá na učebně od 9.00 do 16.00. Optimální počet posluchačů v kurzu je pět až deset. Součástí kurzu jsou výukové materiály.

Štíhlá výroba je prvním krokem k neustálému zdokonalování, přičemž je zde kladen důraz na porozumění novému přístupu k práci a rozvoj zaměstnanců a jejich ztotožnění se s firmou a přijetí své odpovědnosti za svou roli, kterou ve firmě zastávají.

Cílem kurzu je prakticky využít principy štíhlé výroby a 5S na pracovišti v administrativních, výrobním nebo skladovacích prostorách společností. Současně s touto metodikou seznámit všechny pracovníky daného provozu a dostat ji do povědomí tak, aby ji vnímali jako celkový přínos a ne další zátěž. Tyto přínosy prakticky ukázat a pomocí těchto metod změnit celkový pohled na své pracoviště a tým, se kterým pracují.

Kurz je veden interaktivní formou a posluchači jsou zapojováni do debat, aby si lépe uvědomovali a osvojili probíraná témata.

Kurz je určen pracovníkům ve výrobních společnostech, skladovacích a logistických společnostech,   strojírenských společnostech, kovovýrobách, drobné údržbě, údržbářských a správcovských společnostech, a všude tam, kde je nutné organizovat zásoby, práci, zvyšovat bezpečnost při manipulaci a efektivitu lidské činnosti při výrobě.

Kurz je rozdělen do bloků s následujícím přehledem probírané látky:    

  • Filozofie a úvod do štíhlé výroby
  • Teorie metody 5S, popis metodiky, cíle a smysl
  • Bezpečnost a ochrana zdraví při práci ve vztahu k štíhlé výrobě a metodě 5S
  • Zavedení metody 5S v podnicích, praktické ukázky a konzultace
  • Možnosti a úskalí metody, úvodní analýza
  • Tým na zavedení 5S, odpovědné osoby a jejich role
  • Praktická aplikace v kanceláři (fiktivní firma nebo přímo na pracovišti zákazníka)
    • Dokumentace výchozího stavu a následné průběžné dokumentace
    • Separace (potřebný x nepotřebný materiál/předměty, využívaný/nevyužívaný )
    • Systematizace předchozího vytřídění dle kategorií
    • Vytvoření a udržení systému přehledného uložení a pořádku (vyčištěné pracoviště)
    • Standardizace přehledů činností a odpovědností
    • Sebedisciplinovanost – dodržování navrhnutého modelu a kontrola, auditování
    • Finální dokumentace stavu
  • Praktická aplikace ve výrobním/skladovacím provozu (fiktivní firma nebo přímo na pracovišti zákazníka)
    • Postup viz. výše – separace -systematizace – pořádek – standardizace – finální dokumentace stavu
    • Pravidlo červených visaček
    • Plýtvání ve výrobních / skladovacích procesech
    • Metody odhalení plýtvání
  • Plýtvání v systémech managementu – Lean cultural change – principy a praktický význam
  • Timemanagement a nastavení priorit v souvislosti s metodami štíhlé výroby
  • Samostatné úkoly pro účastníky – vlastní návrhy s jejich implementací a prioritami
  • Zhodnocení jednotlivých návrhů a jejich reálného přínosu a finální návrh změn
  • Závěrečné shrnutí, diskuse a vypracování výsledné zprávy návrhu změn

Po absolvování kurzu obdrží každý účastník osvědčení o absolvování kurzu / certifikát.

Rozsah výuky a organizace výuky:   

  • Celková délka kurzu jsou dva dny od 9:00 do 16:00.
  • Kurz probíhá v malých skupinách prezenční formou na učebně.
  • Součástí kurzu je malé občerstvení, nealkoholické nápoje a káva nebo čaj.
  • Všichni účastníci obdrží ke kurzu studijní materiály, případně kvalitní literaturu k dalšímu studiu.
  • Kurz vždy probíhá na našich pražských učebnách. V případě dohody s účastníky je možno kurz absolvovat internátně na našem vzdělávacím středisku na Zbirohu (www.kvasek.cz), nebo na našich učebnách na Karlovarsku.
  • Kurz vyučuje  tým zkušených lektorů: Ing. Josef Grygar, Ing. Marek Laurenčík MBA, Bc. Pavel Štícha, Ing. Oldřich Bartůněk a další odborníci k některým dílčím tématům kurzu.